21 Eylül 2008 Pazar

Elektrik Faturasını Azaltma Yolları

Cekingen | 14:26 | Yorum Yok
Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz.6 ayda elektriğe yapılan bileşik zam oranı konutlarda neredeyse yüzde 39’a ulaşdı.Evdeki her elektrikli eşya için tasarruflu kullanmın bir püf noktası var.Peki ne gibi önlemler alırsak bir nebze olsun bu zamdan fazla etkilenmemiş oluruz?

Buzdolabı

Buzdolabının kapağını çok uzun süre açıp tutmamak gerekiyor. Açık kalınca içeri dolan sıcak havanın soğutulması için harcanacak enerji miktarı artıyor.

Buzdolabında çok boş alan bırakmak zorunda kalıyorsanız, ağzı bantlı kutularla dolabı doldurarak enerji kullanımını azaltabilirsiniz.

Lambalar
Kullandığınız lambaları mümkün oludğu kadar kaliteli ve kompaktlardan seçin. Ucuz ampul uzun vadede tasarruf sağlamaz. Ampul üzerindeki tozları silin. Biriken toz ışık miktarını azaltır.

Klima
Klima çalıştırmadan önce varsa evdeki panjurları kapatmak gerekiyor. Panjur yoksa açık renk perdelerle ısı engellenmeli.

Bulaşık makinesi

Bulaşık makinesi iyice doldurulduktan sonra, iki günde bir çalıştırılmalı.

Çamaşır makinesi

Çamaşır makinesini de iyice doldurduktan sonra iki günde bir çalıştırmak lazım.

Saç kurutma makinesi

Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatt’lık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli.

Ütü
Ütülenecek eşyaların nemliyken ütülenmesi önemli. Kırışıkları sertleşmiş bir gömleğin ütülenmesi daha çok buhar tüketimine, fazla enerji kullanımına yol açar.

Ütüyü fişten çektikten sonra cihazda depolanan sıcaklıkla son eşyanızı da ütüleyebilirsiniz.

Boya

Evinizi mümkün oldukça açık renklere boyamaya çalışın.

Dekorasyon

Sık oturduğunuz masa sandalye gibi eşyaları pencere yakınına yerleştirin.

Bilgisayar

Bilgisayar kullanılmadığında mutlaka fişi çekilmeli!Bilgisayar, işlem yaparken ortalama 150 watt, işlem yapmazken 25-30 watt, kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 watt elektrik harcar.

0 yorum:

Yorum Gönder