18 Mayıs 2008 Pazar

Burdur'a Özgü Şiş (Burdur Şiş)

Cekingen | 20:10 | 3 Yorum Yapılmış



Bir kere her Burdura gidişimde muhakkak yerim.Öyle heryerden değil ama onuda yapan marifetli ustalar ve lokantalar var.Tadılmaya değer bir yemek gercekten. Burdur haricinde Antalya ve civar illerde de bilinmesine rağmen Burdurdaki gibi güzel yapılmıyor.Hatta Burdurda bununla ilgili Esnaf Odaları Birliği arada yarışmalar düzenliyor.Yarışmada Burdurlu lokantacılar hünerlerini sergiliyorlar.Yapılışına gelince

Malzemeler

Kıyma Yanında domates, yeşil biber, soğan, maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.

Yapılışı
Dana etinin kaburga aralarından alınan et iki defa çekilerek yapılan kıymaya, tuz eklenerek yoğrulur. Yeterince yoğrulup özleştirilerek kıvamına getirilen şişlik malzeme yarım saat kadar bekletilir. Su ile ıslatılarak ele yapışmaması sağlanan şişlik malzeme, ceviz büyüklüğünde alınarak avuçta pişirmek için yapılmış şişlere dolanarak şekillendirilir.
Şişler üzerine dolanmış olan malzeme ile hazırlanmış şişler ateşlenerek orta harlıkta olan közler üzerine pişirmek üzere sıralanır.Şiş köftelerinin iki tarafı pişirilince zaman zaman pide parçaları arasında bastırılarak şiş köftenin yağı ve suyu pideleri yağlaması sağlanır. Pideler de pişmekte olan şişlerin üzerine konularak altta yanan ateşten ısınması sağlanır.
Şiş köfteler orta vaziyette pişirildikten sonra ısınan iki pide arasına konur, pidenin üzerinden hafif bastırılarak şişleri yana doğru çekerek çıkarılır.
Ayrıca domates doğranarak dizilir, yanına pişirilmiş biber, isteğe göre soğan da konularak çeşni sağlanmış olarak servis yapılır. Burdur lokantalarında halen bu usul devam etmektedir.

3 yorum: