1 Ağustos 2013 Perşembe

Nişantaşı’ndaki binalar da çürük

Cekingen | 12:45 | 2 Yorum Yapılmış



Kentsel dönüşüm ile vatandaşların daha güvenli, sağlam binalarda oturması amaçlanırken aslında bir yandan da şehirlerin bozuk ve çirkin görüntüsünün de zamanla yerini modern ve daha planlı bir görünüme bırakması hedeflenmekte. Geçtiğimiz yıl yürülüğe giren 6306 sayılı kanuna göre deprem riski tehlikesi taşıyan ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yıkılıp yeniden daha güvenli binaların yapılması gerekmekte.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlardan olan Tektaş Kentsel Dönüşüm, geçen yıl Bağdat caddesinde deprem risk analizi yaptığı binaların %80’ninin çürük olduğunu açıklamıştı. Bu ürkütücü tablodan sonra yakın zamanda Nişantaşı’nda incelenen 100 binanın tamamının risikli olduğunun ortaya çıkması çok önemli bir soruna işaret etmekte. İstanbul’un en gözde ve en lüks iki semtinin bu şekilde riskli çıkması İstanbul’da daha pek çok semtin ne durumda olduğu sorusunu akıllara getiriyor.
Ortaya çıkan sonuçla birlikte riskli binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılmaya başlandı. Yasadan yararlananlar isterlerse bakanlıktan kira yardımı alabilirler. İsterlerse de anlaşmalı bankalardan çok uygun faizli ve 120 aya kadar vadesi olan kentsel dönüşüm kredisi alabilirler. Banka ve noterde hiçbir masraf ve harç da ödemezler.

2 yorum:

  1. 520 yıllık binanın neresi sağlam olsun ki yeni yapılar da dahi sağlam raporu alamıyor

    YanıtlaSil
  2. çok doğal birşey çürük olması :)

    YanıtlaSil