14 Temmuz 2008 Pazartesi

Otobüslerde müzik ve film yasak

Cekingen | 11:44 | 4 Yorum Yapılmış

Ulaştırma Bakanlığının Son düzenlemelerinde Kulaklık olmayan otobüste müzik ve film yasaklanmış.1 Temmuz'da yayınlanan genelgeye göre otobüsler yolculuk esnasında kulaklık dağıtarak bu hizmeti vermek zorundaymış.Haberin detayı yazının devamında

Ulaştırma Bakanlığı, şehirlerarası otobüslere kişiye özel yayın yapan müzik ve video sistemi zorunluluğu getirdi. Referans'ın haberine göre, 1 Temmuz'da yayınlanan genelgeye göre otobüsler yolculuk esnasında kulaklık dağıtarak bu hizmeti vermek zorunda.
Genelgeye uymayan firmalara 15 gün kapatma cezası verilecek. Yollardaki otobüslerin yüzde 80'inin kulaklık sistemine sahip olmadığını belirten Türkiye Otobosçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, eski tip araçlarda her koltuğa ayrı ses sisteminin kurulmasının en az 7-8 bin dolarlık bir maliyete yol açacağını belirtiyor. Kamil Koç Genel Müdür Yardımcısı Selen Sahillioğlu Yavuz da, "Çok medeni bir karar ama bize en birkaç yıl süre tanınması gerekiyordu" açıklamasını yapıyor.

Yeni otobüslerde olacak
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün B ve D türü yetki belgesine sahip şehirlerarası otobüslerde müzik ve video yayınına sınırlamalar getirerek, kulaklık sistemini mecburi hale getirmesini desteklediklerini ancak sektörün olumsuz etkileneceğini ifade eden Mevlüt İlgin, uygulamayı doğru bulmadıklarını ifade ediyor. İlgin, sektörde 420 şirkete ait 11 bin otobüs bulunduğunu belirterek, "Bu uygulama yeni alınacak otobüslerde mecburi kılınabilir. 6-7 yaşındaki otobüslerimizi ne yapacağız? Türkiye'nin hangi firması yapacak bunu?" açıklamasını yapıyor.
Otomotiv Sanayicileri Derneği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve üretici firmalar ile görüştüklerini dile getiren İlgin, Ocak 2008'den itibaren üretilecek otobüslerde kulaklık sisteminin de kurulu olması konusunda karara vardıklarını söyledi. Ancak geçmişe yönelik otobüslere ek kulaklık sistemi dahil edilmesinin hem çok maliyetli hem de çok riskli olduğuna dikkat çeken İlgin, şöyle devam ediyor: "Otobüslerin standartları Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Araçların içindeki kablo sistemi tıpkı bir insanın kılcal damarı gibi oynayamazsınız. Bir ek kablo ilave edilse herhangi bir yanma olabilir, üstelik zararı da sonradan yapıldığı için sigorta kapsamına girmiyor. Otobüsün her koltuğuna kulaklık takmanın maliyeti ise 7-8 bin euroyu buluyor."

Derin sessizlik hakim
Kamil Koç Genel Müdür Yardımcısı Selen Sahillioğlu Yavuz ise Ulaştırma Bakanlığı'nın genelgeyi durdurması için bir dilekçe verdiklerini belirtiyor. Yavuz, "Dilekçemize hâlâ yanıt alabilmiş değiliz. Gayet medeni bir uygulama ama herkese hitap etmiyor. Eski otobüslerin yüzde 80'inde kulaklık sistemi yok. Kulaklık sistemi sadece özel istek üzerine yapılan otobüslerde kuruluyor. Kamil Koç'a ait bütün otobüslerde bu sistem mevcut ama sözleşmeli çalıştığımız otobüslerde yok. 300'ün üzerindeki otobüsün yarısında kulaklık yok. Bu araçlara bu sistemi sonradan kurmaya kalktığımızda bir sürü tehlikesi var. Biz bunu doğru bulmadığımız için kulaklığın olmadığı bütün otobüslerimizde film ve müzik yayınına son verdik. 12 saatlik yolda film ve müzik yayını yapıyorduk şimdilerde derin bir sessizlik var" diyor.
Yavuz, hız ihlaline bile ihtar cezası verildiğini ancak radyoyu açmanın cezasının 15 gün kapatma olduğuna değinerek, "Bir şirketi 15 gün değil, bir gün kapatmak son derece mantıksız. Şoför uykusu açılsın diye sadece ön tarafta müzik açsa bile ceza alabiliriz. Her zamanki gibi gerekli altyapı hazırlığı yapılmadan konuldu. Bazı otobüslere 'zihni sinir' projeleri misali enterasan yöntemlerle kulaklıklar takılıyor. Biz bir tek aracımızda bile o tip bir sistemin kurulmasına izin veremeyiz" diye konuşuyor
ensonhaber.com

4 yorum:

  1. Heryerede karışmasalar olmaz

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. eddie kusura bakma yorumunu gördüm teşekkür ederim ancak yanlışlıkla bişeyer oldu ve silindi.özür dilerim

    YanıtlaSil
  4. çok güzel oldu bu uygulama.yaşlı kesim müzük ve filmden rahatsız oluyo ama gençler içinde o yol boş çekilmez.aslında İstanbul ankara arası otobüslerin hepsi son donanımlı kişiye özel şeyler düşünülmüş neden hepside öyle olmasın.uzak mesafelerde de o lüxü istiyoruz:)

    YanıtlaSil