22 Mart 2018 Perşembe

Finansal Muhasebenin Amaçları

Cekingen | 14:59 | 1 Yorum Yapılmış
İşletmenin mali işlemlerinin çözümlenmesinin yapılması, finansal işlemlerin özetlenip sunulması ve ilgili daha pek çok işlemin gerçekleştirilmesi finansal muhasebe ile oluyor. Şirketlerin türlerine göre finansal muhasebe türleri değişkenlik gösteriyor.

Türleri değişkenlik gösteren finansal muhasebenin amaçları birbirine benzerdir. Finansal muhasebe, temel anlamı ile işletme ile pazarları arasında gelir ve giderlerin akışı ile ilgilidir. Dışa dönük ve resmi bir muhasebe türü olduğu için değiştirilemez belli başlı ilkeleri ve konusu mevcuttur. Yöneticilere, işletme ve ilişkisi bulunan kişi ve kurumlara işletmenin ekonomik ve finansal yapısı ile ilgili bilgileri verecek ve kamuoyunu aydınlatacak şekilde düzenlenen ilkelerdir. Finansal muhasebe işletme ile ilgili veri ve bilgileri toplama, toplanan bilgileri değerlendirme gibi işlevleri yerine getirmek görevlerinin arasındadır. Finansal muhasebenin ilkeleri muhasebenin temellerinde saklıdır. Bir firmanın geçmişten bugüne nasıl geldiğini ve nasıl devam edeceğini mali durumu sayesinde belirlenir. İşletme sahipleri, işletmelerinde geleceğe yönelik ekonomik planları gerçekleştirebilmek ve var olan verimliliği sürdürebilmek için finansal muhasebeden faydalanır. Dönemsel gelir ve gider durumları mali durumlardan faydalanarak işletmenin kazancı ve kaybı belirlenir. Finansal muhasebenin altı temel ilkesi bulunur. Mali durumlar, taraf tutmama ve doğruluk, gelecekle ilgilenmeme, tekdüzelik, hesapların bölümlere ayrılması ve gruplanması ve finansal muhasebeden alınan bilgilerin kıyaslanması ilkeleri ışığında pek çok görevi yerine getirir. İşletme varlıklarının envanterini ve denetimini, bilanço ve gelir tablosuna yansıyacak bilgiler, belli hesaplar doğrultusunda şirketin kar ve zararını saptayarak gerekli bilgileri toplar.

Finansal muhasebe hizmeti Türkiye’de EY firması tarafından verilir. Muhasebenin öneminin farkında olan ve nakit akışını iyi yönetmeyi zorunlu kılan muhasebe alanındaki değişiklikler göz önünde bulunmalıdır. EY firmasının verdiği hizmetler arasında vergi ve muhasebe profesyonellerince verilir. Geniş deneyim sahibi uzmanlar ile verilen hizmetler, şirketleri sağlam bir geleceğe taşır. Finansal muhasebenin önemi firmalar için yadsınamaz bir gerçeklik taşır. Şirketlerin geleceğinin güvence altına alınması için gerekli aşamalardan biri olan finansal muhasebe doğru bir şekilde yönlendirilmelidir. Ancak bu şekilde krizler atlatılabilir ya da risk yönetimi doğru bir şekilde gerçekleştirebilir.

22.03.2018 tarihinde yayına alınmıştır.

1 yorum:

  1. finansal muhasebe doğru bir şekilde yönlendirilmelidir. Katılıyorum.

    https://www.baskılıpoşet.com

    YanıtlaSil