14 Nisan 2016 Perşembe

Akıllı Telefonlara İndirdiğiniz Programlara Dikkat !!

Cekingen | 13:56 | 3 Yorum Yapılmış



Son zamanlarda neredeyse küçük yaştaki çocukların dahi elinde akıllı telefonlar görmeye başladık..Nedeni , akıllı telefonların ikinci el piyasasının çok düşük olmasından kaynaklanıyor..
Akıllı telefonlarla birlikte birçok uygulamada hayatımıza girdi ve çıkacağada benzemiyor :) Bunlardan birkaçına örnek verirsek ..

Whatsapp , Tango ,viber ,benzeri uygulamalar artık olmazsa olmazlarımız arasına girdi..

Peki bu uygulamaları indiriken bütün şartları kabul etme zorunluluğumuz ve telefonumuza erişime izin verdiğimizin nekadar bilincindeyiz ??

Hadi bu uygulamaların güvenliğimize zararlarına biraz göz atalım..

1_ Yüklenen programların büyük oranının internet bağlantısı istediği için bilgileriniz güvende olmayabilir. Ücretsiz indirilen bazı programlar casus özelliği taşıması bilgilerinizin ele geçirilmesine neden olabilir..

2_ Uygulama sayısı artan telefonlar daha kapsamlı uygulamalarla çalıştırabilecek. Bu da güvenlik açıklarının artmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla sizin hattınız üzerinden başkalarını arama ya da internet hattınızı kullanmaya kadar problemler de beraberinde gelecektir.

3 _ Akıllı telefonlara bazı casus yazılımlar yüklemekte mümkün. Bu programları çalışan programlar listenizde göremezsiniz ve kapatamazsınız. Bu tür programlar cep telefonunuzdaki adres defterinize, gelen ve giden mesaj ve e-postalarınıza, yaptığınız konuşmalara, konum bilgilerinize ulaşır. Kaydeder veya başka yerlere aktarabilirler..

Son olarak yapılması gereken ;
Bilmediğiniz programları telefonunuza yüklememek, kullanılan programların internet hattınızı kullanımına izin vermemek, ya da ne yaptığını bilmek, başkalarının telefonunuza program yüklemesine izin vermemek gibi basit önlemler alınabilir. En kesin önlem güvenliği test edilmemiş programları hiç yüklememektir.

Not :Ücretsiz olan ve sıkça kullandığımız , whatsapp, skype, viber gibi programların güvenliğinin test edilmediğini not olarak düşmek isterim..

Sonuç olarak telefonumuza program indirirken iki kere düşünelim...


3 yorum:

  1. Bir kaç kere telefonuma virüs yiyince bende artık uyandım. Ama henüz uyanamamış arkadaşlar vardır faydalı paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Birçok virüs bu yolla telefona bulaştığı kesin..

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Özellikle de Android'in giderecek yaygınlaşması ile bu tarz şeyler daha da bir önem kazanır oldu.

    YanıtlaSil