11 Kasım 2008 Salı

Çocuğunuzun Çekingenliğini Yenmesi için Yapılması Gerekenler

Cekingen | 22:40 | 3 Yorum Yapılmış

Madem blogunumuzun adı Cekingen Blog, Çekingenlik üzerine bir kaç yazı ekleyeyim bari dedim ve Uzmanların kaleminden Çekingen Çocukların Okulda ve evde çekingenliği yenmesi için Ailelerinin neler yapması gerektiğini araştırdım.
ÇOCUĞUN ÇEKİNGENLİĞİNİ YENMESİ İÇİN

EVDE

Çocukla eşit, demokratik, kaliteli bir iletişim kurulmalı. Bu anne ve babanın da istismara uğramadığı, kendi ihtiyaçlarını ifade edebildiği , çocuğun ihtiyaçlarına kulak verilebilen bir ilişki olmalı.
Evde çocuğun bireyselliğini ortaya koyabildiği, bunun için yargılanmadığı , suçlanmadığı, etiketlenmediği bir atmosfer oluşturulmalı.
Anne baba çocuğa model olmalı.
Anne baba çocuğu sözel olarak sık sık taktir etmeli.
Çocuğun kapasitesinin altında ve üstünde beklentilerden kaçınılmalı.
İyi niyetli bile olsa karşılaştırma yapılmamalı. Bu çocuğu tekrar çekingenliğe iter.
Çocuğun başarması için ilgi ve sevgi göstermeli, taktir ve kabul etmeli. ( Unutmayın iletişim biçiminin kendisi sevgiyi göstermenin yoludur.)
Profesyonel yardım almaya açık olunmalı.



OKULDA

Öğretmen çocuğa sosyal etkinlik alanı yaratmalı. Eğitimci birebir kendisi grup oyunları yaratıp o çocuğu işin içine katmalı, arkadaşlarını yönlendirmeli.
Çocuğun arkadaşlarından pozitif geri ileti alabileceği atmosfer ve alanlar yaratılmalı.
Öğretmenin kendisi de çocuğu sözel olarak taktir etmeli.
Sınıf içinde de karşılaştırmalardan kaçınılmalı.
Öğretmen her çocukla ikili bir ilişki, etkin bir iletişim kurabilmeli. Çünkü anaokulunda ve ilkokulda ikili ilişki kurulamadığında çocuk orada eriyor, kayboluyor.
Çocuğun daha yakın ilişki kurabildiği öğretmenin derslerinde o ilişkiden yararlanarak çocuğun o alanda başarılı olması sağlanabilmeli. ( Örneğin spor öğretmenleri, branş öğretmenleri ve bunun gibi eğitimciler.)
okulweb.meb.gov.tr

3 yorum: