24 Haziran 2008 Salı

İlaç kalıntısı görünürdeki gerekçe mi ?

Cekingen | 23:52 | Yorum Yok

Cnnturk yazarlarından Yavuz Oğhan'ın yazısını aynen akratıyorum.Gerçekten ilginç bir iddaada bulunmuş kendisi,yazıyı tamamen okursanız haklılık payıda var gibi gözüküyor
"Türkiye yine aynı senaryo ile karşı karşıya. Rusya Türkiye’den domates almayı kesti. Gerekçe ilaç kalıntısında limit aşımı. Tarım bakanlığı ise limitlerin aşılmadığında ısrarlı “ama öyleyse neden” sorusuna yanıt vermiyor. Belki de veremiyor. Sakın bu yanıtın içinde rüşvet talebi olmasın. Sakın Rus yetkililer Türkiye’de bakanlığa yada bakana ortaklık teklif etmiş ve reddedilmiş olmasın.
Geçen yıl da aynısı olmuştu, bu yıl da. Türkiye ile Rusya yine domates ihracatı nedeniyle karşı karşıya. 13 Hazirandan itibaren Rusya Türkiye’den domates almayacak. Gerekçe bugüne kadar Türkiye’den gönderilen domateslerde limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı olması. Ancak bu gerekçe kimse tarafından tam olarak anlaşılamıyor. Çünkü Rusya İran’dan domates ithal ediyor. Suriye’den de. Ancak ne hikmetse sadece Türkiye’den giden domateslerin üzerinde ilaç kalıntısına rastlanılıyor. Yada bu gerekçe öne sürülüyor. Halbuki Türkiye aynı domatesi gelişmişliği ile tanınan Avrupa ülkelerine de gönderiyor. Onlara göre ilaç kalıntısında limit aşımı yok, Ruslara göre var. Yoksa var olan ilaç kalıntısı değil de rüşvet talebi mi?
Bundan bir ay kadar önce. Rusya’dan bir yetkili Veterinerlik ve Bitki Karantina Gözetimi Federal Servisinin referansıyla Ankara’ya geldi. Tarım Bakanı Mehdi Eker’den randevu istedi. Eker randevuyu verdi. Bize ulaşan bilgilere göre Rusya ile yaşanan ihracat krizi konuşulurken meçhul Rus Eker’e bir teklif de getirdi. Siz ve biz burada bir şirket kuralım, ben o şirketin kaşesi ile gelen yaş sebze ve meyvenin Rusya’ya girişini sağlayayım dedi. Eker bu teklifi garipsedi, sistemin nasıl işleyeceğini üç aşağı beş yukarı kafasında tarttı ve biraz da nezaket kurallarını aşarak görüşmeyi bitirdi.
Şimdi Ankara’da hangi yetkiliye sorsanız Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıya bir anlam veremediğini söylüyor, hangi yetkiliye sorsanız aynı domatesi Avrupa’ya da ihraç ediyoruz diyor ve burada duruyor. Peki kriz neden diye sorulduğunda Bakan Eker de dahil herkes “ticaret bu” demekle yetiniyor. Sakın fazlasını söylerlerse “skandal” çıkar diye korkuyor olmasınlar…"
kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder