25 Mayıs 2008 Pazar

Obezitelik(Şişmanlık)

Cekingen | 00:57 | 1 Yorum Yapılmış

Allah sonumuzu hayır etsin ilerde çok kötü günler bekliyor bizi.Teknoloji ilerledikce her gün hareketsizliğe sevk ediliyoruz. Özellikle Robotlaşma, küçük ev aletlerinin çoğalması, ulaşım kolaylıkları ve araba kullanılmasının yaygınlaşması(bu çok önemli), televizyon-bilgisayar kullanılmasının yaygınlaşması, aktivitelerin ve enerji harcamasının azalmasına yol açmaktadır.
Sosyal yaşamdaki bu değişmelere paralel olarak, beslenme alışkanlıklarını değiştirmediği için enerji dengesinin bir sonucu olarak şişmanlık ortaya çıkıyor.Bu sorun Türkiyede değil aslında dünyadada halen daha güncelliğini korumaktadır.Hatta bir araştırmada, New York Kentinin, Obezitelik Artışında Abd Genelinde Birinci Sıraya Yerleştiği Açıklandı. Peki Yeterli ve dengeli beslenmenin temel ilkeleri nedir?

Kişinin yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre gereksinmesi olan enerjiyi ve her besin ögesini yeterli miktarda sağlayabilmektir. Bu konudaki diğer kriterler ise maliyeti yüksek olmamak, kişinin alışkanlıklarına ters düşmemek, besinleri değerlerini yitirmeden, sağlığa zararlı duruma gelmeden hazırlayıp pişirmek, vücutta en elverişli şekilde kullanılması için 3-5 öğünde dengeli olarak tüketmektir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığından hastalıklara yakalanma olasılıkları artmakta, hastalıklar daha şiddetli geçmekte, büyüme ve gelişme yavaşlamakta, okul ve spor başarısı ile iş verimi azalmaktadır.

İnsanın gereksinmesi olan ve besinlerin bileşiminde yer alan besin ögeleri kimyasal yapılarına ve vücuttaki etkilerine göre 6 grupta toplanabilir. Bunlar proteinler, yağlar, karbon-hidratlar, vitaminler, mineraller ve sudur
Kaynak

1 yorum:

  1. Allah sonumuzu hayır eylesin..ahir zamanın en kötü hastalığı olcak obezite bunu biliyoruz artık.öyleki artık kanserden değil obeziteden konuşacak herkes(konuşuyoruzya)zaten.

    YanıtlaSil